Pöyrööt tähtää liikkuviin kuviin – sunnitteilla on sarjakuvaan pohjautuva animaatiosarja

Tekijät uskovat, että Etelä-Pohjanmaalle on mahdollista luoda animaatiotuotannon koko ketju. Pöyrööt-animaatiossa kaikki tehdään eteläpohjalaisvoimin.

Pöyrööt-sarjakuvan tekijöiden työryhmä istuu tuoleilla ja katsoo kameraan.
Liisa Seppälän (keskellä) ja Arttu Seppälän (takana vasemmalla) Pöyrööt sarjakuvasta on tekeillä animaatiosarja. Mukana tuotannossa ovat myös Joni Lyytikäinen (istuu vasemmalla), Pekka Pohjoispää (takana oikealla) ja Tuukka Haapamäki (istuu oikealla). Kuva: Avot design Oy
Marja Aaltio

Eteläpohjalaisesta Pöyrööt-sarjakuvasta tehdään animaatiosarjaa.

Sarjakuvan piirtäjän Liisa Seppälän ja käsikirjoittajan Arttu Seppälän pitkäaikainen haave sarjakuvaan perustuvasta animaatiosarjasta alkaa olla hieman lähempänä toteutumistaan.

Pöyrööt animaatiosarjan työryhmä pokkasi Kulttuurirahaston Etelä-Pohjanmaan rahastolta 10 000 euron apurahan, jonka avulla he saavat hahmot liikkeelle ja voivat tehdä ensimmäisen esittelyvideon animaatiosta.

– Tiiserin avulla voimme esitellä animaatiota ja lähteä etsimään rahoittajia. Se on paljon helpompaa, kun on jotain näyttävää, kertoo sarjakuvan käsikirjoittaja Arttu Seppälä.

Lapua-elokuvan tekijät mukana

Palaset alkoivat loksahtaa kohdalleen jo ennen apurahaa, kun Seppälät ryhtyivät keskustelemaan Lapua 1976 -elokuvan tekijöiden kanssa.

Lapuan patruunatehtaan räjähdyksestä kertovan elokuvan käsikirjoittaja Tuukka Haapamäellä, tuottaja Pekka Pohjoispäällä ja ohjaaja Toni Kurkimäellä on paitsi tuoretta tietoa elokuva-alasta, myös paikallistuntemusta.

Sarjakuvan Pöyröö-hahmot seikkailevat animaatiosarjassa totuttua pidemmissä tarinoissa. Tässä vaiheessa suunnitteilla on kymmenen minuutin mittaisia jaksoja, joista koostuu sarja.

Animaattori Joni Lyytikäisen vastuulla on tehdä Pöyröön hahmot eläviksi.

Työryhmällä on myös kunnianhimoinen suunnitelma luoda Etelä-Pohjanmaalle puitteet muidenkin animaatioiden tuottamiseen. Heidän mukaansa on mahdollista tuottaa ja toteuttaa paikallisesti animoinnin lisäksi käsikirjoitus, ohjaus, äänityöt, levitys, markkinointi ja mainonta – koko tuotantoprosessi siis.

Projektissa käytetään myös paikallisia ääninäyttelijöitä ja paikallista musiikkia.

Haaveet lentoon

Etelä-Pohjanmaalla kun ollaan, haaveet eivät rajoitu kansalliseen levitykseen.

– Toivottavasti sarjaa esitetään yhtä kauan kuin Simpsoneita, sanoo Arttu Seppälä.

Joni Lyytikäisen mukaan tavoitteena on näyttää, että alueella on mahdollista toteuttaa koko maan mittakaavassa laadukasta animaatiota, joka tähtää myös kansainväliseen levitykseen.

Arttu Seppälä komppaa.

– Eihän sitä saa unelmiaan rajoittaa ikinä. Ensin pala kerrallaan. Toivottavasti Suomeen ensin ja globaalissa maailmassa kaikki on mahdollista, sanoo Arttu Seppälä.

Pöyrööt-sarjakuvan tekijöiden tehtävänä on käsikirjoituksen lisäksi varmistaa, että animaatio Pöyrööt näyttää ja kuulostaa samalta kuin sarjakuva-Pöyrööt.

Pöyrööt ponnistaa vahvasti eteläpohjalaisuudesta. Sarjakuvaa on tehty yli 12 vuotta ja kymmenen sarjakuva-albumin verran.

Arttu Seppälä sanoo, että sarjakuvan esikuvana ovat kaikki eteläpohjalaiset. Mukaan on päätynyt sukulaisia ja tuttavia ihan tarkoituksella ja joskus myös vahingossa.

Jutussa korjattu Joni Lyytikäisen nimi oikein (yhdessä kohtaa oli virheellisesti Jouni) 9.5.2024 kello 8.15.

Suosittelemme