Lakiesitys: Viinaa ulkomailta tilaavan on pääteltävä hinnasta, aikooko etämyyjä maksaa verot vai ei

Lakiesityksen myötä tilanne selkiytyy verottajan näkökulmasta, sillä lopullinen maksaja tilatun alkoholin valmisteverolle löytyy nyt varmasti.

Votkapulloja Alkon hyllyssä.
Hallituksen esityksen myötä alkoholin ostajan on pääteltävä hinnasta, aikooko etämyyjä maksaa valmisteveron. Kuva: Tiina Jutila / Yle
Markus Heikkilä

Muista EU-maista alkoholia tilatessa vastuu valmisteverojen maksamisesta on jäämässä viime kädessä tilaajalle.

Hallitus antoi keskiviikkona eduskunnalle esityksen, jonka mukaan alkoholin ostaja tulee olemaan vastuussa valmisteverosta, jos etämyyjä ei täytä velvoitteitaan. Valtiovarainministeriö arvioi uudistuksen kasvattavan alkoholiveron tuottoa noin viisi miljoonaa euroa vuodessa.

Ostajan kannalta tilanne on hankala, sillä alkoholia ulkomailta tilatessa ei voi tietää, minkälaiset aikomukset myyjällä on valmisteveron maksamisen suhteen.

– Prosessi menee niin, että kun tilaus on tehty – ja ennen kuin myyjä tilauksen mukaisesti lähettää tuotteet Suomeen – siinä vaiheessa etämyyjän pitää tehdä ilmoitus verohallinnolle ja asettaa vakuus, valtiovarainministeriön neuvotteleva virkamies Pia Kivimies kertoo.

Verottajan hommat helpottuvat

Verottajan näkökulmasta tilanne selkiytyy, sillä lopullinen maksaja löytyy nyt varmasti.

– Jos myyjä ei toimi lain mukaan, niin Verohallinto pystyy tekemään verotuspäätöksen ostajalle. Verotusmielessä myyjän rinnalla on ostaja toisena maksajatahona, Kivimies sanoo.

Nyt esitelty valmisterverotuslaki siis lisää ostajan vastuuta, kun alkoholia hankitaan toisesta EU-maasta.

– Niissä tilanteissa, joissa etämyyjä ei tee ennakkoilmoitusta Verohallinnolle eikä aseta vakuutta ennen kuin tuotteet lähetetään, tulee ostajalle verovastuu.

Ostaja tosin ei voi tietää, mitä myyjä aikoo tehdä. Näin ollen ostajan riski kasvaa.

Kivimiehen mukaan etämyyjän hinnoista pitää pystyä päättelemään, onko myyjä aikeissa maksaa valmisteveron Suomeen.

– Kyse on siitä, että mitä etämyyjä ilmoittaa nettisivuillaan, kuka järjestää kuljetuksen ja minkä hintaisia ne tuotteet ovat. Se tuotteen hinta myös kertoo siitä, onko siellä Suomen verot huomioituna, Kivimies sanoo.

Lisää selkiyttämistä loppuvuodesta

Hallitusohjelmassa on kirjoitettu, että ”selkiytetään vallitseva epäselvä tulkinta yksiselitteiseksi siten, että suomalaisilla on oikeus ostaa etämyyntimenettelyn kautta alkoholia toisissa EU-maissa toimivilta yrityksiltä”.

Kivimiehen mukaan nyt eduskunnalle esitetyssä valmisteverotuslain muutoksessa ei ole kyse tästä selkiyttämisestä, vaan selkiyttäminen on sosiaali- ja terveysministeriön (STM) vastuulla. STM:n hankesivujen mukaan hallituksen esitys alkoholilaista ja etämyynnistä on määrä tuoda eduskuntaan tämän vuoden lopussa.

Suosittelemme