”Me pantiin kuudelta kauppa kiinni, mutta viimeiset asiakkaat lähtivät 23.35” – loppuunmyynti ruuhkautti Rovaniemellä

Tavaratalo Hovimäen ensimmäisenä loppuunmyyntipäivänä paikalla kävi myös poliisipartio. Vuonna 1968 perustettu yritys lopettaa osin paikkakunnan kilpailutilanteen vuoksi.

Eeva Kuivas

Tavaratalo Hovimäen loppuunmyynti ruuhkautti tiistaina Rovaniemen Eteläkeskusta. Hovimäen yrittäjän Veli Lallukan mukaan loppumyynnin alkaessa tiistaina asiakkaita oli niin paljon, että poliisitkin kävivät paikalla pariin otteeseen.

Osa asiakkaista jonotti loppuunmyynnissä kassalle jopa seitsemän tuntia.

– Me pantiin kuudelta kauppa kiinni, mutta viimeiset asiakkaat lähtivät 23.35, Lallukka kertoo.

Kaupan oman parkkipaikan lisäksi myös läheisten kauppojen pysäköintialueet täyttyivät loppuunmyynnin vuoksi autoista.

– Arvelin, ettei tulisi niin paljon asiakkaita, Lallukka myöntää.

Hän ei osannut arvioida, kuinka valtavaa määrää asiakkaita tiistaipäivän aikana palveltiin. Tänään keskiviikkona tilanne hieman rauhoittui, ja jonottaa tarvitsi Lallukan mukaan vain 3–4 tuntia.

Huomiliivinen henkilö opastaa ihmisiä parkkeeraamaan.
Yritys hankki parkkipaikalle liikenteenohjaajan. Kuva on keskiviikolta. Kuva: Juuso Stoor / Yle

Varastosta tuodaan lisää tavaraa

Perheyrityksellä on vuosien varrella ollut useita liikkeitä ympäri Pohjois-Suomen. Ensimmäinen kauppa perustettiin vuonna 1968 Utsjoen Nuorgamiin. Liikkeitä on ollut aikanaan myös Inarin Näätämössä ja Ivalossa, Sodankylässä, Kemissä, Kiimingissä ja Pudasjärvellä.

Rovaniemellä liikkeitä oli jossain vaiheessa neljä kappaletta. Nykyinen, viimeinen myymälä on ollut samassa paikassa jo 37 vuotta.

Jo aiemmin eläkkeelle jäänyt Veli Lallukka haluaa nyt lopettaa.

– Rovaniemellä on niin paljon saman alan liikettä, että ei ole mitään järkeä enää jatkaa, kun me olemme niin kauan tätä pyörittäneet, hän kertoo.

Tavaratalo on työllistänyt kahdeksan ihmistä. Lallukan sisaruksista kuusi on ollut mukana toiminnassa.

– Tytöllä olisi ollu halua jatkaa, mutta päädyimme yhdessä tähän ratkaisuun.

Aivan heti kaupan ovet eivät kuitenkaan sulkeudu. Yrittäjän mukaan varastossa on vielä parin miljoonan euron arvosta tavaraa, jota tuodaan myymälään joka päivä.

– Tällä vauhdilla ei kyllä kauaa mene, Lallukka arvioi.

Juttua korjattu 13.5.2024 kello 7.33: Lallukan sisaruksista kuusi on ollut mukana tavaratalon toiminnassa. Aiemmin jutussa puhuttiin virheellisesti lapsista.

Juttuun tarkennettu 13.5.2024 kello 12.47 Lallukan sitaattia liittyen liikkeen jatkamiseen. Aiemmin sitaatissa luki, ettei Lallukka halunnut antaa tyttärensä jatkaa liikettä.

Suosittelemme