Dortmundissa juhlitaan villisti Mestarien liigan finaalipaikkaa – suomalaistoimittaja: ”Pelipaidoissa töihin ja kouluun”

Saksalaisseura Borussia Dortmund selvitti tiensä Mestarien liigan finaaliin ensimmäistä kertaa 11 vuoteen.

Seuraikoni Marco Reus juhlii Dortmunkannattajien kanssa.
Seuraikoni Marco Reus juhlii Dortmundin kannattajien kanssa. Kuva: EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON
Jaakko Servo

Saksalainen jalkapalloseura Borussia Dortmund eteni eilen illalla Mestarien liigan loppuotteluun kukistamalla välierissä ranskalaisseura PSG:n yhteismaalein 2–0. Pariisissa pelattu toinen osa-ottelu päättyi Dortmundille 1–0 Mats Hummelsin puskumaalilla.

– Kun ottaa huomioon, miten huippujalkapallo on kehittynyt ja kuinka paljon PSG:llä on varaa käyttää pelaajiinsa rahaa verrattuna Dortmundiin, niin onhan tämä ihan uskomaton suoritus, Saksasta raportoiva suomalaistoimittaja Johanna Nordling kertoi Yle Urheilulle.

Ottelun päätyttyä Dortmundin pelaajat rynnivät kannattajiensa luo juhlimaan. Ennakkosuosikki PSG poistui kentältä supertähti Kylian Mbappén, 25, johdolla nopeasti.

Pariisissa, missä ratkaiseva välierä pelattiin, juhlat jatkuivat myöhään yöhön. Dortmundin seurapomo Hans-Joachim Watzke ilmoitti saksalaismedialle mielekkäästi, että tänään ei ole se päivä, kun nautitaan vain lasillinen viiniä. Pelaajat ja vierasfanit hurrasivat pitkään loppuvihellyksen jälkeen, kun taas muu stadion oli täysin tyhjä.

Saksassa ottelua seurannut Nordling kertoo, että finaalipaikan varmistuttua Dortmundissa sijaitseva Borsigplatzin liikenneympyrä täyttyi tuhansista keltamustista kannattajista.

– Voin kuvitella, että Dortmundissa monet ovat tänään menneet pelipaidat päällä töihin ja kouluun.

Borsigplatzin liikenneympyrä onkin seuralle klassinen juhlapaikka, sillä sen vieressä sijaitsevassa baarissa Borussia Dortmund sai syntynsä vuonna 1909.

Saksalaismedioiden, kuten Derwesten mukaan fanit järjestivät myös autoparaatin Borsigplatzissa. Tööttäilevät autot liittyivät lukuisten Borussia Dortmund -fanien lauluun ja huutamiseen. Soihdut valaisivat Dortmundin yötaivaan.

Borsigplatzin liikenneympyrä Dortmundissa.
Borsigplatzin kaupunginosassa sijaitseva liikenneympyrä. Kuva: IMAGO/Hans Blossey/ All Over Press
Voittomaalin tehnyt Mats Hummels oli haluttu pelaaja kannattajien joukossa.
Voittomaalin tehnyt Mats Hummels oli haluttu pelaaja voiton jälkeen. Kuva: EPA-EFE/YOAN VALAT
Mats Hummels tarkkailee ottelun jälkeisessä lehistötilaisuudessa valmentajaansa Edin Terzićä.
Mats Hummels tarkkailee ottelun jälkeisessä lehdistötilaisuudessa valmentajaansa Edin Terzićiä. Kuva: EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Kun Dortmundin päävalmentaja Edin Terzić, 41, analysoi ottelua lehdistötilaisuudessa, ratkaisumaalin tekijä Hummels istui hänen vierellään. Hummels kuunteli hiljaa valmentajansa sanoja, kunnes tämä ilmoitti puolustajalleen seuraavan tehtävän.

– Mats, sinun on tehtävä se ainakin vielä kerran, Terzić viittasi maalintekoon loppuottelussa.

Ainutlaatuinen tilaisuus

Dortmund selvitti viimeisimmän kerran tiensä Mestarien liigan finaaliin 11 vuotta sitten vuonna 2013. Vastassa oli tuolloin toinen saksalaisseura Bayern München. Bayern voitti Lontoon Wembleylla pelatun loppuottelun lukemin 2–1.

Dortmund puolestaan on voittanut Mestarien liigan kertaalleen 27 vuotta sitten vuonna 1997. Tuolloin joukkue kukisti Juventuksen.

Nyt joukkue palaa vuoden 2013 näyttämölle, kun vastaan asettuu voittaja välieräparista Bayern München–Real Madrid. Joukkueiden ensimmäinen osa-ottelu päättyi lukemiin 2–2.

11 vuoden takaisesta finaalijoukkueesta ovat jäljellä Marco Reus, 34, sekä voittomaalin eilen tehnyt Mats Hummels, 35.

Hummels oli voittamassa viime vuosikymmenen alussa kahta Bundesliiga-mestaruutta Jürgen Kloppin valmentamassa Dortmundissa. Hän kerkesi edustamaan Bayern Müncheniä Dortmund-pestiensä välissä vuosina 2016–2019.

– Pelataanpa ketä vastaan tahansa loppuottelussa, kohtaamme erittäin vahvan vastustajan. Meillä (Dortmundilla) ei ole mitään syytä olla uskomatta, että voimme voittaa finaalin, sanoi puolustaja Hummels.

Mestarien liigan finaaliviikonloppuna puolestaan 35 vuotta täyttävä Reus on vahvistanut jättävänsä seuran kauden jälkeen. Seuraikoni on edustanut kasvattajaseuraansa Dortmundia yhtäjaksoisesti vuodesta 2012 lähtien.

Marco Reus on ollut seurauskollinen Dortmundille.
Marco Reus on ollut seurauskollinen Dortmundille. Kuva: Kieran Mcmanus/BPI/Shutterstock/All Over Press
Robert Lewandowksi Dortmundin paidassa.
Puolalaistähti Robert Lewandowski Dortmundin paidassa. Kuva: Michael Zemanek/Shutterstock/All Over Press

Johanna Nordling sanoo, että Bayern ja Dortmund olivat molemmat vuonna 2013 parempia joukkueita, kun verrataan Euroopan tasoon.

– Silloin Jürgen Kloppin luotsaama Dortmund oli yksi Euroopan mielenkiintoisimmista joukkueista nimenomaan pelitavaltaan. Jupp Heynckes oli myös taktisesti Euroopan kärkeä tuohon aikaan. Nyt, kun katsotaan, niin nämä joukkueet ovat Bundesliigassa toisena ja viidentenä.

– Ei Dortmundissa ole myöskään samanlaisia tähtiä kuin silloin, kun esimerkiksi Robert Lewandowski oli joukkueessa.

Nordling kertoo Hummelsin maalin ratkaisseen hänelle myös pääsylipun kesän Euroopan-mestaruuskilpailuihin.

– Saksan jalkapallomaajoukkueen päävalmentajan Julian Nagelsmannin on nyt myös ehkä pakko ottaa Hummels mukaan kesän EM-kisoihin, vaikkei hän olisi tätä välttämättä aikaisemmin halunnutkaan.

Emre Can pimensi PSG:n supertähti Kylian Mbappén.
Emre Can pimensi välierissä PSG:n supertähti Kylian Mbappén. Kuva: Paul Currie/Shutterstock/All Over Press

Dortmundin nykyinen kapteeni Emre Can oli voittamassa Bayernin kanssa Mestarien liigan vuonna 2013. Nyt 30-vuotias kippari päästi tunteensa valloilleen voitetun välieräottelun jälkeen.

– Olen erittäin ylpeä saadessani olla tämän joukkueen kapteeni. On uskomatonta, mitä olemme saavuttaneet tällä Mestarien liiga -kaudella. Meillä kaikilla on unelma voittaa tämä. On vain yksi askel jäljellä.

Vaikeat ajat

Dortmundin viime kausi päättyi joukkueen osalta harmillisesti, kun Bundesliigan mestaruus lipesi käsistä viimeisellä kierroksella. Joukkue on kotimaan sarjassa tällä hetkellä vasta viidentenä, ja pelannut huonoimman kautensa peräti yhdeksään vuoteen.

Mistä tällainen tasonnosto Mestarien liigassa?

– Bundesliiga on oikeastaan jo ohi Dortmundilla, koska joukkue on varmistanut Mestarien liiga -paikan ensi kaudeksi. Kotimaan sarjassa he eivät voi puolestaan oikein enää saavuttaa mitään tällä kaudella, Nordling kertoo.

Dortmund joutui niin sanottuun ”kuolemanlohkoon” Mestarien liigassa, kun lohkojako suoritettiin elokuun lopulla. Samaan lohkoon arvottiin PSG, AC Milan ja Newcastle. Saksalaisseuran alku Mestarien liigan lohkovaiheessa ei ollutkaan ruusuilla tanssimista.

Johanna Nordling näkee kuitenkin joukkueen kaudessa selvän käännekohdan, jonka jälkeen peli Mestarien liigassa alkoi kulkemaan.

– Newcastle-voitot toivat mahdollisuuden jatkopaikkaan. Tämän jälkeen joukkueen peli lähti rullaamaan. Mestarien liiga sytyttää myös pelaajat kuten kannattajatkin aivan eri tavalla kuin sarjapelit.

Joukkueen päävalmentaja Terzić, 41, on ailahtelevien tulosten takia ollut potku-uhan alla jo pidemmän aikaa. Häntä on kritisoitu muun muassa toimimattomasta joukkuetaktiikasta.

Nordling uskoo, että Dortmundia kesästä 2022 asti valmentanut Terzić on loppuottelupaikan ansiosta kiinni jatkopahvissa.

– Ei häntä voi enää millään ilveellä potkia pois. Kyllä tämä finaalipaikka nyt varmisti Terzićin työpaikan myös ensi vuodelle.

Dortmund saa vastaansa voittajan tämän illan (8.5) välieräparin voittajasta. Madridissa pelattava ottelu alkaa Suomen aikaa klo 22.00. Mestarien liigan loppuottelu pelataan Lontoon Wembley Stadiumilla 1. kesäkuuta.

Juttua muokattu klo 17.40. Kuvia lisätty.

Suosittelemme