Historiallinen lähestymiskielto 12-vuotiaalle lopetti kiusaamisen – ”Tämä on ainoa keino, joka on toiminut”, äiti sanoo

Rikosoikeudellinen vastuu alkaa vasta 15-vuotiaana, mutta lähestymiskiellosta annetussa laissa ei ole ikärajaa.

Oppilaita käyttämässä puhelimia ulkona välitunnilla.
Tyttöporukka kiusasi kasiluokkalaista pitkään. Uhkailulle ja pilkkaamiselle tuli loppu vasta oikeusteitse. Arkistokuva. Kuva: Benjamin Suomela / Yle
Pasi Toivonen

Väkivallan uhkaa, pilkkavideo, haukkumista, somekiusaamista, tappouhkauksia.

Oman koulun tyttöporukka teki viime vuoden syksyllä kasiluokkalaisen Olivian elämästä kärsimystä. Olivian nimi on tässä jutussa muutettu hänen yksityisyytensä suojaamiseksi.

Olivia kertoi kiusaamisesta vanhemmilleen, jotka tekivät kiusaamistapauksista rikosilmoituksia ja lastensuojeluilmoituksia kiusaajaporukan johtohahmosta, seiskaluokkalaisesta tytöstä.

– Mutta niistä ei ollut hyötyä, kiusaaminen vain jatkui. Koulu lupasi järjestää keskustelutilaisuuden, jossa olisi paikalla kiusaajien vanhempia, mutta se jäi lupaukseksi, kertoo Olivian äiti.

Keltaisella merkattu nostoja käräjaoikeuden ratkaisusta.
Ote käräjäoikeuden ratkaisusta.

Lokakuussa Olivia uhattiin hakata koulussa ja tyttöjoukko saarsi hänet koulun vessaan, jonka ovi hakattiin rikki.

– Sen tapauksen jälkeen Olivia kieltäytyi menemästä kouluun, eikä meillä ollut muuta mahdollisuutta kuin vaihtaa hänet toiseen kouluun, Olivian isä kertoo.

Uudessa koulussa Oliviaa ei ole kiusattu. Mutta vanhan koulun tyttöjoukko kävi hänen kimppuunsa ostoskeskuksessa ja ilmestyi myös Olivian kotipihalle. Porukkaa johtava seiskaluokkalainen haukkui Olivian vanhempia ja paikalle kutsuttuja poliiseja ja lupasi poliisin kuullen vielä ”napata Olivian”.

– Olivia on aina ollut liikkuvainen tyttö ja kulkenut kavereitten kanssa pitkin poikin. Viime syksynä hän ei kahteen kuukauteen poistunut kotoa kuin käydäkseen koulussa. Ja sinnekin äiti kuljetti hänet mennen tullen, Olivian isä kertoo.

Seiskaluokkalaisen kiusaajan isoveli otti Olivian vanhempiin yhteyttä ja lupasi auttaa, mutta uhkaukset jatkuivat senkin jälkeen. Tässä vaiheessa Olivian äiti keksi idean lähestymiskiellosta.

Keltaisella merkattu nostoja käräjaoikeuden ratkaisusta.
Ote käräjäoikeuden ratkaisusta.

Lähestymiskielto lopetti kiusaamisen

Yläasteella oppilaat ovat hyvin tietoisia siitä, että rikosoikeudelliseen vastuuseen teoistaan ei voi joutua ennen kuin täyttää viisitoista. Lähestymiskiellosta annetussa laissa ei kuitenkaan ole ikärajaa.

– Ryhdyin googlailemaan. En löytänyt yhtään esimerkkiä, jossa alle 15-vuotiaalle olisi määrätty lähestymiskielto. Mutta kun poliisikin kannusti, päätimme yrittää, Olivian äiti muistelee.

Päijät-Hämeen käräjäoikeus asetti joulukuussa kiusaajajoukkoa johtaneelle seiskaluokkalaiselle tytölle kuuden kuukauden mittaisen lähestymiskiellon Oliviaa kohtaan. Itä-Suomen hovioikeus vahvisti tuomion toukokuussa ja tärkein tapahtui: kiusaaminen loppui.

Tuomiosta kertoi aiemmin myös Helsingin Sanomat.

Rikosilmoitusten ja lastensuojeluilmoitusten tekeminen oli Olivian vanhemmille syksyn aikana miltei puolipäivätyötä.

– Yksittäisten ilmoitusten tekeminen ei yleensä johda mihinkään, ne hukkuvat poliisin ja lastensuojelun ruuhkaan. Kouluilla taas ei ole oikeastaan muuta keinoa kuin järjestää keskusteluja oppilaiden kanssa, eikä niillä saada kiusaamista loppumaan. Siksi halusimme tehdä kaikkemme itse, Olivian isä sanoo.

He ovat nähneet, että oikeasti puutumme asioihin, että meille kertominen ei ole turhaa.

Olivian äiti

Ja tällä kertaa se kannatti. Lähestymiskielto on toiminut ja kiusaaminen on loppunut. Perhe elää nyt normaalia arkea, joka Olivian äidin mukaan on parempaa kuin aikaisemmin.

– Lapset puhuvat omia asioitaan meille nyt paljon herkemmin ja avoimemmin. He ovat nähneet, että oikeasti puutumme asioihin, että meille kertominen ei ole turhaa, Olivian äiti kertoo.

Oliviaa suojaava lähestymiskielto päättyy kevätlukukauden lopussa. Jos kiusaaminen sen jälkeen alkaisi uudestaan, pitäisi vanhempien kerätä uusia todisteita – ja hakea jatkoa lähestymiskieltoon uuden oikeudenkäynnin kautta.

Olivian äiti kannustaa kaikkia vakavasti kiusattujen lapsien vanhempia tekemään rikosilmoituksen ja lastensuojeluilmoituksen jokaisesta kiusaamistapauksesta ja keräämään talteen kuvakaappauksia nettikiusaamisesta. Ja jos muu ei auta, hakemaan todisteiden avulla lähestymiskieltoa oikeudessa.

– Prosessi on raskas, mutta tämä on toistaiseksi ainoa keino, joka on toiminut, Olivian äiti sanoo.

Toimittaja Aliisa Ristmeri tiivistää videolla jutun minuuttiin:

Suosittelemme