LIVE
Luonto

Pesälive: Missä on Liisa?

Yle Luonnon Pesälive seuraa paltamolaisen sääksiparin pesintää. Jaamme tietoa sääksiperheen elämästä ja näytämme pesinnän kohokohtia. Voit osallistua keskusteluun chatissä, kysyä sääksiin liittyviä kysymyksiä ja jakaa muille tietoa, jos näit livessä jotain mielenkiintoista.

Tekijät
Tapio Kantele
Kukka Ström
Hannamari Vallila
Tiina Jensen
Anna-Kaisa Brenner
Heidi Brucker

Pesälive pähkinänkuoressa

  • Yle Luonnon Pesälive seuraa paltamolaisen sääksiparin pesintää poikasten pesästä lähtöön asti. Emme vielä tiedä, ketkä pesässä pesii, sillä viime vuoden pesinnässä tapahtui yllättävä käänne.
  • Tässä päivittyvässä artikkelissa jaamme tietoa sääksiperheen elämästä ja näytämme pesinnän kohokohtia.
  • Voit osallistua keskusteluun chatissä, kysyä sääksiin liittyviä kysymyksiä ja jakaa muille tietoa, jos näit Pesälivessä jotain mielenkiintoista. Chattiin voi kirjoittaa 24/7, mutta julkaisemme kirjoituksia vain chatin ollessa auki.
  • Pesäkameran kuvaa käytetään tieteelliseen tutkimukseen ja se on toteutettu yhteistyössä Sääksisäätiön kanssa. Emme puutu pesän tapahtumiin millään tavalla.
  • Pesälive on osa Muuttolintujen kevät -kokonaisuutta, joka huipentui juhlalähetykseen Radio Suomessa 7. toukokuuta. Suorassa lähetyksessä juteltiin kahden tunnin ajan muuttolinnuista ja vastattiin kuulijoiden kysymyksiin.
Heidi Brucker
Tommi on aamulla käynyt kunnostelemassa pesää, mutta Liisaa ei ole näkynyt.

Paltamossa ollaan oltu odottavissa tunnelmissa. Sääksipariskunta oli lähes koko eilisen päivän poissa pesältä, paria lyhyttä visiittiä lukuunottamatta. Liekö lähijärvien vapautuminen jäistä vaikuttanut sääksien käytökseen.

Sääksiasiantuntijamme Vesa Hyyryläisen mukaan tuulinen päiväkin on saattanut vaikeuttaa sääksien kalastusta.

– Kun vedenpinta väreilee, fisun evä ei erotu. Saattaa olla että ne joutuvat odottelemaan sopivaa hetkeä ja viipyvät vesien äärellä siksi.

Tommi on aamulla käynyt kunnostelemassa pesää, mutta Liisaa ei ole vielä kuulunut. Jatketaan siis odottelua. Toivottavasti Liisa kohta palaa ja alkaa munimaan.

Hannamari Vallila

Pesälive: Näistä merkeistä voit päätellä tuleeko pesään kohta muna

Jos Tommi ja Liisa aikovat pesiä tänä vuonna, munia pitäisi alkaa kuulua aivan pian.

- Minusta on hyvät merkit ilmassa. Kaiken järjen mukaan Liisan pitäisi parin päivän sisällä asettua munimaan, arvioi sääksisäätiön asiantuntija Vesa Hyyryläinen.

Tarkkaavaiset pesäliven seuraajat voivat havainnoida merkkejä tulevasta muninnasta. Nimittäin hetken lähestyessä naarassääkset alkavat sukia alapäätään.

- Naaras tuntee hyvissä ajoin, että muninta on alkamassa. Ensin se sukii alapäätään ja asettuu sitten pesän pohjalle hautomisasentoon, Hyyryläinen kuvailee.

Liisa sukimassa peräpäätään.

Tommi ja Liisa ovat paritelleet kymmeniä kertoja, joten munia pitäisi kohta alkaa saapumaan, jos niitä on tullakseen.

Pesäliven pesää vuosia tarkkaillut Hyyryläinen on huomannut selkeitä eroja sääksien käyttäytymisessä. Pesää aikaisemmin asuttanut Miila oli jo vanha ja kokenut naaras.

- Miila oli määrätietoinen, se hoiti pesinnän todella tomerasti. Miila asettui pesälle hautomisasentoon ja komensi koirasta tuomaan kalaa.

Tommi on selkeästi lisääntymässä nyt ihka ensimmäistä kertaa. Sama voi hyvin koskea Liisaa, joka ehkä vasta opettelee emännän elkeitä.

Nyt Liisa on esimerkiksi käynyt itse kalalla, eikä ole jäänyt odottamaan Tommin tuomaa saalista.

Hyyryläinen on myös tehnyt kiinnostavan havainnon sääksien pesinnästä.

- Tämän pesinnän myötä on selvinnyt, miten koiras tekee pääosan pesän rakentamisessa. Tommi on tehnyt valtavan työn järjestäessään oksia oikeaan asentoon. Välillä se on jopa näyttänyt Liisalle, miten pesällä otetaan hautomisasento, Hyyryläinen naurahtaa.

Tiina Jensen

Rouva huutaa lisää ruokaa – Enteileekö kiljuva nälkä munintaa?

Paltamon pesän lähellä on kolme hyvää, kirkasvetistä järveä, joista pyydystetään ahvenia, siikoja, taimenia, haukia ja särkikaloja. Lisäksi kalaa nousee lähellä pesää virtaavan joen suvannoista.

Ihmetteletkö, miksi Liisa poistuu toisinaan pesältä Tommin tuoma kala suussaan?

– Naaras saattaa mennä syömään koiraan tuoman fisun johonkin lähilatvaan, selvittää sääksiasiantuntijamme Vesa Hyyryläinen. Varsinkin puuduttavana haudonta-aikana naaras voi samalla vähän venytellä jäykkiä lihaksiaan. Yleensä koiras hautoo sen ajan, kun naaras nauttii lounasta.

Liisalla on hurja nälkä.

Kun koiras pyydystää kalan ruokkiakseen esimerkiksi hautovaa naarasta, se nappaa kalan, mutta syö itse ensin kalan pään jossain puun latvassa. Kätevää, sillä päässä on eniten ravintoa ja samalla kantokuorma kevenee.

Tuleva poikanen saa puolestaan ateriansa emoltaan. Naaras paloittelee kalan pieniksi, noin gramman paloiksi, jotka se syöttää jälkikasvulleen.

Gepardeja ja leijonia, sutinaa ja suuria tunteita – kalasääskien ihmeellinen elämä kiinnosti chattailijoita

Pesäliven chatissa esitettiin kysymyksiä mm. muninnasta, joka on pian ajankohtaista. Vastaamassa oli Sääksisäätiön asiantuntija, biologi Vesa Hyyryläinen. Hänen mukaansa muninta tapahtuu Paltamon korkeudella yleensä juuri tällä viikolla, joskin kylmä sää voi myöhästyttää munintaa viikon verran.

Paltamoon Korsikalta palanneen Vesku-sääksenkin kuulumisia tiedusteltiin. Vesa Hyyryläinen tiesi kertoa, että pariskunnalla on kaikki hyvin: Vesku käy kalassa ja Piritta pysyttelee pesällä.

Kiinnostavimman kysymyksen heitti 3-vuotias Theo, joka pohti, näkevätkö etelässä talvehtivat sääkset gepardeja ja leijonia. Jep, oli Hyyryläisen varma vastaus. Afrikassa sääksien on mahdollista kokea ilmateitse vaikka millainen safari.

TätiIhminen ehdotti kuvagalleriaa Pesäliven sääksistä lintujen tunnistamisen helpottamiseksi. Hyvä idea, ja yritämme toteuttaa sen.

Pesälive sai myös terveisiä Atlantin takaa nimimerkki Bad_Companylta. Mahtava kuulla, että viehkeät koukkunokkamme koukuttavat katsojia niinkin kaukana kotimaasta.

Seuraava asiantuntijachatti on luvassa juhannuksen tienoilla, jos pesintä onnistuu. Kiitos kaikille osallistuneille!

Tommi ja Liisa pesällä.
Anna-Kaisa Brenner

Tunteet kuohuvat Pesälivessä – Liisa hyökkäsi Tommin kimppuun!

Iltapäivällä pesällä tapahtui kummia. Tommin kimppuun hyökättiin yhtäkkiä ja se sai melkoisen tällin. Mikä hämmästyttävintä, näytti siltä, kuin hyökkääjä olisi ollut Tommin sydämen valittu Liisa!

Oliko Liisa kenties suivaantunut Tommin viimeviikkoisesta kuhertelusta Blondin leidin kanssa?

Ihmiselolle tyypillisestä mustasukkaisuusdraamasta ei lintujen kohdalla ilmeisesti kuitenkaan ollut kyse. Liisa ei ehkä tunnistanut siippaansa, vaan suojeli vaistomaisesti pesää, pohtii Sääksisäätiön asiantuntija, biologi Vesa Hyyryläinen.

Hurja tapaus ja onneksi Tommi tokeni iskusta.

Liisa luuli Tommia tunkeilijaksi ja kurmootti puolisoparkaa ihan kunnolla.
Tiina Jensen

Ilmat lämpenivät ja niin myös tunteet – kurkkaa ketkä pesälle palasivat kuhertelemaan!

Päästäänkö Paltamon pesällä vihdoin pesintäpuuhiin? Tommi ja Liisa palasivat pesälle ja Tommi tekee nyt kaikkensa, että Liisa viihtyisi. On siis hyvinkin mahdollista, että pesään putkahtaa pian ensimmäinen muna.

Mutta mitä tapahtui blondille leidille? Entä kauanko kestää ennen kuin pesään kuoriutuu poikaset? Tätä ja paljon muuta voit tänään tiistaina 14.5. kysyä Pesäliven chatissä kello 18–19. Osallistu klikkaamalla ”chat” tämän artikkelin yläreunassa.

Pariskunta palasi pesälle.
Hannamari Vallila

Pesälive: Tule kysymään sääksistä chattiin tiistaina 14.5 klo 18–19

Missä Tommi ja naaraat huitelevat? Milloin muninta alkaa ja keiden jälkeläisiä pesään voi odottaa? Miksi Tommi vokottelee useampia naaraita? Miten erottaa pesäliven sääkset toisistaan?

Mikä sinua askarruttaa sääksien elämässä? Tule mukaan chattiin tiistaina 14.5. klo 18–19. Kysymyksiin on vastaamassa sääksisäätiön asiantuntija, biologi Vesa Hyyryläinen. Voit laittaa kysymyksiä jo etukäteen chattiin.

Hannamari Vallila

Kohta pesässä voi olla jo ensimmäinen muna –veikkaa ketkä pesään munivat

Pesään voi odottaa ensimmäistä munaa ensi viikolla. Sääksisäätiön asiantuntijan Vesa Hyyryläisen mukaan Paltamon alueella muninta alkaa yleensä toukokuun puolivälissä.

Nyt kelit ovat olleet poikkeuksellisen kylmät. Niinpä linnut ovat viime päivinä vain pistäytyneet pesällä. Sääksien kalastusreissut voivat venyä pidemmiksi, jos lähialueen järvet ovat vielä jäässä.

Tommi toi toiveikkaana ensimmäisen kalan mielitietylleen, mutta yllättäen pesä olikin tyhjä. Naaras ei ollut luottanut Tommin tuomiin eväisiin, vaan oli lähtenyt nälkäisenä kalalle. Tommi sai siis tällä kertaa nauttia herkkunsa aivan itse. Koiraan tehtävänä on ruokkia naarasta, varsinkin muninnan ja haudonnan ajan.

- Viileä sää saattaa viivyttää pesintää viikon verran, Vesa Hyyryläinen pohtii. Naaraat huitelevat nyt kalassa siellä täällä, ennen kuin niiden pitää asettua pesälle munimaan.

Pesällä tilanne on jännittävä. Tommi on parittelut kahden naaraan, viime vuodesta tutun Liisan ja uuden tuttavuuden Blondin leidin kanssa. Vesa uskoo myös, että pesän vanha valtiatar Miila voisi vielä saapua sotkemaan pesintäkuvioita.

- On myös mahdollista, että koko pesintä keskeytyy. Kyseessä on uusi pesintä ja niiden onnistuminen on epävarmempaa. Viikon kuluessa nähdään mitä pesällä tapahtuu, Vesa veikkaa.

Miten sinä luulet, että muninta pesällä menee, kerro meille veikkauksesi?

Tiina Jensen

”Kiitti, mulle riitti” – Liisa värjötteli yksin pesällä, Tommi on ties missä

Paltamossa on jälleen ollut näennäisen kaunis iltapäivä - auringonpaistetta, mutta melko koleaa ja lumi on vielä paikoin lujassa. Eilinen koetteli Liisan rakkautta oikein urakalla. Se värjötteli yksin pesällä koko päivän, välillä jopa lumipyryssä. Sitten riitti.

– Nämä tulevat ja menevät, kommentoi paikan päältä Vesa Hyyryläinen. Sääkset varmaan hetken jossakin. Piritta istuksi juuri äsken pesäsaaren tähystyskelossa, Vesku viilettää kalastusjärven sulapaikoilla. Tommi ja nyt Liisakin ties missä.

Ketkä pesän lopulta asuttavat? Odotellaan rauhassa.

Suosittelemme