Mies tutkii ilma-iskun jälkiä Harkovan alueella Ukrainassa.
Ilmaiskun jälkiä Harkovassa 18.5.2024. Kuva: Sergey Kozlov / EPA-EFE

Ainakin viisi kuollut Venäjän ilmaiskussa Harkovassa

Kokoamme tähän artikkeliin sodan tärkeimmät tapahtumat.

Tekijät
Elsa Osipova
Riikka Kajander
Tomi Pyy
Susanna Bono

Mitä tiedämme nyt?

  • Britannian puolustusministeri Grant Shapps kehotti sunnuntaina Saksaa ja muita liittolaisia lähettämään pitkänkantaman ohjuksia Ukrainaan
  • Venäjän ilmaiskussa Harkovaan ​​kuoli ainakin viisi ihmistä ja 16 loukkaantui.
  • Etelä-Venäjällä sijaitseva öljynjalostamo on keskeyttänyt toimintansa Ukrainan droonihyökkäyksen seurauksena.
  • Venäjän puolustusministeriö kertoi ampuneensa alas sunnuntain vastaisena yönä 61 ukrainalaista droonia ja yhdeksän ATACMS-ohjusta.
  • Venäjän hyökkäyksen painopisteet ovat nyt Vovtšánskin ja Tšasiv Jarin alueilla Itä-Ukrainassa.
  • Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi uskoo, että Ukrainan liittolaiset pelkäävät Venäjän mahdollista tappiota sodassa. Presidentin mukaan liittolaiset toivovatkin, että Ukraina voittaisi sodan sellaisella tavalla, ettei Venäjä häviäisi.

Britannian Shapps kehottaa Saksaa lähettämään pitkänkantaman ohjuksia Ukrainaan

Britannian puolustusministeri Grant Shapps kehotti sunnuntaina Saksaa ja muita liittolaisia lähettämään pitkänkantaman ohjuksia Ukrainaan, kertoo Kyiv Independent.

Saksan liittokansleri Olaf Scholz on useaan otteeseen torpannut saksalaisten Taurus-ohjusten lähettämisen Ukrainaan. Scholzin pelkona on ollut jo lokakuussa Bild-lehden lähteiden mukaan, että jos ohjuksia lähetettäisiin Ukrainaan, Saksasta tulisi sodan osapuoli.

Ukraina on toisaalta saanut muun muassa britannialaisia ja yhdysvaltalaisia pitkänkantaman ohjuksia. Taurus-ohjusten kantama olisi kuitenkin näitä suurempi.

STT-AFP

Tomi Pyy

Kuvernööri: Ukraina iski Belgorodiin, 13 loukkaantui

Ukrainan asevoimat iskivät sunnuntaina Belgorodiin sunnuntaina, sanoo alueen kuvernööri Vjatšeslav Gladkov.

Gladkovin mukaan Ukrainan ohjukset osuivat Šebekino kaupunkiin ja Rževkan kylään.

Šebekinossa loukkaantui 11 ihmistä, joista kolme on lapsia. Useat asuinrakennukset vaurioituivat iskussa, Gladkov sanoo.

Rževkan kylässä loukkaantui kaksi ja vaurioitui ainakin yksi asuinrakennus.

Gladkovin väitteitä ei ole voitu vahvistaa riippumattomista läheistä.

Venäjän puolustusministeriön mukaan alueen ilmapuolustus onnistui torjumaan yhden ohjuksen ja kolme droonia.

Lähde: Reuters

Juttua päivitetty 19. toukokuuta kello 20.58: Lisätty puolustusministeriön väitteet.

Tomi Pyy

Mediat: Ukraina iski Viipurissa sijaitsevaan öljyvarastoon

Ukrainan sotilastiedustelupalvelu GUR väittää iskeneensä Venäjän Viipurissa sijaitsevaan öljyvarastoon sunnuntain vastaisena yönä. Asiasta uutisoivat ukrainalaiset verkkomediat Ukrainska Pravda ja Hromadske omiin tiedustelulähteisiinsä perustuen.

Ukrainska Pravdan haastatteleman lähteen mukaan iskussa käytettiin kolme räjähdettä. Hromadsken lähteen mukaan iskussa tuhoutui kolme öljysäiliötä. Ukrainska Pravdan lähde kertoo lisäksi, että säiliöissä oli öljyä, jota Venäjä on käyttänyt sotatarkoituksiin.

Leningradin alueen kuvernööri Aleksandr Drozdenko kuitenkin kiisti viestipalvelu Telegramissa väitteet, joiden mukaan Viipurin öljyvarastoon olisi hyökätty drooneilla.

Lue koko juttu tästä.

Juttua korjattu 19. toukokuuta kello 16.29: Tarkennettu, että isku tehtiin öljyvarastoon, ei öljynjalostamoon. Korjattu myös kuvernöörin nimen kirjoitusasu.

Ukrainan isku pakotti öljyjalostamon keskeyttämään toimintansa

Ukrainan drooni-isku on pakottanut öljyjalostamon keskeyttämään toimintansa Venäjän Krasnodarissa lähellä Ukrainan rajaa. Paikallishallinnon edustaja Roman Siniagovskin mukaan jalostamon alueelle osui yön aikana kuusi lennokkia.

Slavjansk-Kubanissa sijaitseva jalostamo on yksi suurimmista Venäjän eteläosissa. Jalostamon päällikkö Eduard Trutnev kertoi uutistoimisto Interfaxille, että jalostamon vaurioita selvitetään parhaillaan.

Ukrainalainen tiedustelulähde kertoi aiemmin uutistoimisto Reutersille, että lennokeilla iskettiin jalostamoon ja lähistöllä sijaitsevalle sotilaslentokentälle.

STT-AFP

Tomi Pyy

Reuters: Ukraina iski öljynjalostamoon ja sotilaslentokentälle Krasnodarissa

Uutistoimisto Reutersin tiedustelulähde kertoo, että Ukraina iski viime yönä drooneilla Venäjällä Krasnodarin alueella sijaitsevaan öljynjalostamoon ja sotilaslentokentälle.

– Tämä on toinen kerta kolmen viikon sisällä, kun turvallisuuspalvelu SBU:n droonit iskivät Kuštševskajan sotilaslentokentälle ja Slavjanskin öljynjalostamoon, Reutersille nimettömänä puhunut tiedustelulähde sanoo.

Venäjän valtiollinen uutistoimisto Interfax uutisoi aiemmin, että kuusi droonia syöksyi maahan öljynjalostamon alueella Slavjansk-Kubanissa Etelä-Venäjällä sunnuntaina.

Uutistoimisto perustaa väitteensä paikallisviranomaisten lausuntoihin, joiden mukaan Venäjän ilmapuolustus pudotti droonit maahan.

Venäjä otti Ukrainan vaalien lykkääntymisen propaganda-aseekseen

Hyökkäyssotaa käyvä Venäjä on käyttänyt propaganda-aseenaan Ukrainan vaalien lykkääntymistä ja presidentti Volodymyr Zelenskyin jatkamista virassaan.

– Uskoakseni Zelenskyin kohtalo on sinetöity, ja monet myös Ukrainassa kyseenalaistavat pian hänen legitiimiytensä, sanoi Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov medialle huhtikuun lopulla Venäjän valtiollisen uutistoimisto Tassin mukaan.

Ukraina on varoittanut liittolaisiaan siitä, että Venäjä tehtailee propagandakampanjaa, jonka tarkoituksena on horjuttaa uskoa Zelenskyin asemaan sekä Ukrainassa että sitä tukevissa länsimaissa. Asiasta kertoo ukrainalainen verkkomedia The Kyiv Independent.

Lue koko juttu tästä.

STT

Mykolajivin kaupunki on edelleen ilman yleistä vedenjakelua

Mykolajivin kaupunki on edelleen ilman yleistä vedenjakelua.

Kaupunkilaiset käyvät hakemassa juomavetensä erillisiltä jakelupisteltä eri puolilta kaupunkia.

Mykolajivia ympäröivissä kylissä asukkaat saavat juomavetensä kaivoista, ja useita paikallisia houkuttelee mahdollisuus asua kaupungin ulkopuolella tällä hetkellä.

Asukkaat välttävät myös turhaa oleskelua kaupungin alueella jatkuvat ohjusiskujen uhan vuoksi. Ilmahälytys ehtii tulla usein vasta iskun jälkeen lyhyen välimatkan vuoksi Krimille, josta ohjukset kaupunkiin usein ammutaan.

Yle seurasi vedenjakelua Zavodskiyn kaupunginosassa Mykolajivissa 16.5.

Jani Saikko / Yle

Elsa Osipova

Ainakin viisi kuollut Venäjän ilmaiskussa Harkovaan

Itä-Ukrainassa sijaitsevan Harkovan pormestari Ihor Terehov kertoo Telegramissa, että kaupungissa on kuulunut sunnuntaina aamupäivällä kaksi voimakasta räjähdystä.

Syyksi on paljastunut Venäjän tekemä ilmaisku.

Harkovan alueen kuvernöörin Oleh Synjehubovin mukaan ilmaiskujen seurauksena ainakin viisi ihmistä on kuollut ja 16 ihmistä loukkaantunut.

Ukrainankielisen Telegram-kanavan mukaan Venäjä on hyökännyt kaupunkiin ballistisin ohjuksin.

Telegram-kanavan mukaan räjähdykset kuuluivat alueelta, jossa sijaitsee konepajatehdas. Toisen Telegram-kanavan mukaan Venäjä hyökkäsi vapaa-ajanviettopaikkaan.

Ukrainan armeija ei ole vahvistanut väitteitä. Ilmahälytyssireenit ovat soineet useilla Ukrainan alueilla sunnuntaiaamuna.

Unian-sivuston mukaan ainakin yksi ohjus lensi sunnuntaina Kiovaa kohti, mutta muutti suuntaansa ja kääntyi Pultavan alueen suuntaan.

Lähde: Reuters

Juttua päivitetty 19.5. klo 13.06: Uhrilukua päivitetty.

Juttua päivitetty 19. toukokuuta kello 13.52: päivitetty kuolleiden ja loukkaantuneiden lukumäärä.

Elsa Osipova

Ukraina sanoo tuhonneensa Venäjän laivaston miinanraivaajan

Ukrainan laivasto ilmoitti Facebookissa tuhonneensa venäläisen Kovrovets-miinanraivaajan.

Hyökkäyksestä ei ole kerrottu yksityiskohtia. Esimerkiksi siitä, missä ja milloin alus tuhottiin ei ole kerrottu julkisuteen

Flot.com -sivuston mukaan Kovrovets tuli osaksi Venäjän laivastoa vuonna 1974 ja se on suorittanut tehtäviä Länsi-Afrikan rannikolla, Persianlahdella ja Välimerellä. Aluksen miehistöön kuuluu 68 henkilöä.

Venäjä ei ole kommentoinut väitteitä miinanraivaajan tuhomisesta.

Lähde: Reuters

Suosittelemme